Assamese General Knowledge | Assamese GK & Quiz | Assam GK 2020

Assamese General Knowledge, Assamese GK & Quiz-Assam GK  2020

Assam Gk - Assam General Knowledge, Assam History & Culture GK.
Gk On Assam - General Knowledge Multiple Choice Questions.
Assam State Gk Mcqs For Apsc & Tet Like Exams .
 Gk Quiz On Assam With Answers,
Assam Culture & Literature - General Knowledge Questions And Answers,
অসমীয়া কুইজ ৷ জ্ঞান সঁফুৰা ৷ অসমীয়া সাধাৰণ জ্ঞান ৷ বুৰঞ্জী কুইজ | চলচ্চিত্ৰ কুইজ | সাহিত্য কুইজ | বিজ্ঞান কুইজ,
Assamese Gk For Competitive Exam In Assamese - বিজ্ঞানভিত্তিক সাধাৰণ জ্ঞান,
অসম কুইজ- Assam Quiz - Asom Quiz ,
অসমীয়া নতুন সাধাৰণ জ্ঞান প্ৰশ্ন উত্তৰ-২০২০ I Assamese General Knowledge ,
Assam General Knowledge State Gk Mcq Questions Answers. 


Assamese General Knowledge



Top 100 Assam And North-East G.K- MCQ /For All Assam Exams/Dee/Apsc/Assam Police/Health/Forest



1) In Which Year British Invaded Assam?
A)1824
B)1825
C)1826

Ans:C)1826.

2)What Was The Ancient Name Of Assam?
A)Kamrupa
B)Pragjyotishpur 
C)Both

Ans: C)Kamrupa Or Pragjyotishpur Both

3) Which Was The First Dynasty To Be Ruled In Assam?
A)Barman 
B)Khen 
C)Pala

Ans:B) Khen Dynasty.

4)Who Was Mahiranga Danava?

Ans:He Was The Earliest King Of Assam Who Established Danava Dynasty In
Pragjyotishpur..

5)Who Was The Founder Of Chutiya Kingdom In Assam?
A)Dharmapal
B)Birpal
C)Gopal

Ans:B)Birpal.

6) Who Was The Founder Of Pala Dynasty In Assam?
A)Brahmapala
B)Gopala 
C)Birpala

Ans:A)Brahmapala.

7) Who Was The Founder Of Ahom Dynasty In Assam?
A)Sukapha 
B)Sutanpha 
C)Suklangfa

Ans:A) Chaolung Sukapha.

8)Who Was The Last Ruler Of Ahom Dynasty?
A)Siva Singha 
B)Rudra Singha 
C)Purandar Singha

Ans: Purandar Singha.

9)When Did Ahom Entered Assam And Established A New Dynasty?
A)126
B)1227
C)1228

Ans: C)1228.

10) When Did Manipur Became The 12Th State Of India?
A)1972
B)1973
C)1974

Ans:A) 21St January, 1972.

11)What Is The Old Name Of Tripura?
A) Tippera
B) Triper
C) Tripur

Ans: A)Tippera

12)Which State Does Celebrate Hornbill Festival?
A)Manipur 
B) Nagaland
C) Mizoram

Ans: Nagaland.

13) Which State Celebrate Maghe Sangkranti Mela?
A)Sikkim
B)Mizoram
C)Manipur

Ans: A) Sikkim.

14) What Is The Classical Dance Of Manipur?
A)Bamboo Dance 
B)Rasa Leela
C) Kathak

Ans: B)Rasa Leela.

15)Which State Celebrate Garia Puja?
A)Tripura
B)Manipur
C)Assam

Ans: A) Tripura.

16)Who Was The Political Leader Of Assam To Be The President Of India?
A) Fakaruddin Ali Ahmed
B)Bishnuram Medhi
C)Gopinath Bordoloi

Ans: A)Fakaruddin Ali Ahmed.

17)In Which State Neermahal Palace Is Situated?
A) Mizoram
B)Meghalaya
C) Tripura

Ans:C) Tripura.

18)Who Was The Most Popular And Influential Politician From Assam?
A)Debakanta Baruah
B)Bishnuram Medhi 
C)Anandaram Baruah

Ans: Debakanta Baruah.

19) Name The Political Leader From North-east To Be The Lok Sabha Speaker?
A)Purno Agitok Mudoi 
B)Purno Agitok Sangma 
C)Congrad Sangma

Ans:B) Purno Agitok Sangma.(Former Cm Of Meghalaya From 1988-90)

20) Which Is The Common Railway Station For Manipur And Nagaland?
A)Dimapur
B)Mechuka
C) Zozila

Ans:A) Dimapur.

21) Which Is The Biggest Stock Market In North-east India?

A) Shillong
B)Guwahati
C) Arunachal
Ans: B)Guwahati Stock Exchange.

22)Which State Is The Only And Largest Producer Of Gold-coloured Muga Silk In
The World?
A) Assam
B) Sikkim
C)Meghalaya

Ans: Assam (Sualkuchi)

23)Which Is The Biggest Agro-based Industry In Assam?
A)Tea Industry 
B)Wheat Industry 
C)Rice Industry

Ans: Tea Industry.

24)Who Was The Cottonian Of Nagaland To Lead India Football Team To Olympic
Games In England In 1948?
A)Dr Talimeren Ao 
B)Dr Talimeren Khow 
C)Dr Talimeren Wow

Ans: A)Dr. Talimeren Ao..

25) Which Market Of Imphal Is Known As Ladies Market?
A)Ima Market 
B)Rima Market 
C)Meera Market

Ans: A)Ima Market..

26)Who Wrote The Book Dotal Hatir Uiye Khuwa Haoda?
A)Dr Indira Sarma 
B)Dr Indira Goswami 
C)Dr Indira Kumari

Ans: Dr. Indira Goswami.

27) When Did Dr Bhupen Hazarika Received Dada Saheb Phalke Award?
A)1990 
B)1991 
C)1992

Ans:C) 1992 For The Movie Rudali.

28)When Was Cotton College Established?
A)1900 
B)1901 
C)1902

Ans:B) 1901

29)Who Established Cotton College?

A)Sir Henry Cotton 
B)Sir Richard Cotton 
C)Sir Henry Ford

Ans: A)Sir Henry Cotton.

30)When Was Yandaboo Treaty Signed?
A)1826 
B)1827 
C)1828

Ans: A)1826,24 February

31)Between Whom Was The Yandaboo Treaty Signed?

A)British And Burmese 
B)British And Ahom 
C)British And Mughal

Ans:A)British And Burmese.

32) When Did Moamoria Rebellion Took Place?
A)1769-1805 
B)1770-1806 
C)1772-1807

Ans: A)1769-1805

33)The Moamoria Rebellion Held Between?
A)Motok And Kachari 
B)Motok And Manipuri 
C)Motok And Naga

Ans: Motok{Chutiya And Moran) And Kachari.

34) What Was Paik System?
Ans: A System By Which The Ahom King Obtained Service From The People
And Also Provided Service Back To The People..

35)When Did The Battle Of Saraighat Took Place?
A)1661 
B)1671 
C)1681

Ans:B)1671.

36)When Was Battle Of Ghiladharighat Took Place?
A)1815 
B)1817 
C)1820

Ans: B)1817

37) The Battle Of Saraighat Was Fought Between?
A)Ahom And Mughal 
B)Mughal And Naga 
C)Ahom And British

Ans:A) Ahom And Mughal .
{Lachit Barphukan From Ahom Side And Raja Ramsingh From Mughal Side.}

38)What Was The Result Of Saraighat Battle?
A)Ahom Was The Winner 
B)Ahom Was Loser 
C)None

Ans: A)Ahom Was The Winner.

39)The Battle Of Ghiladharghat Was Fought Between?
A) Burmese And Ahom 
B)Burmese And British 
C)Burmese And Mughal

Ans: A) Burmese And Thee Ahom.

40)What Was The Result Of Ghiladharighat Battle?
A)Ahom Was Defeated 
B)Ahom Was The Winner 
C)None

Ans: A)Ahom Was Defeated.

41)When Was Itahkhuli Battle Fought?
A)1672 
B)1682 
C)1692

Ans: B) 1682.

44)Between Whom Was The Battle Of Itakhuli Fought?
A)Ahom And Mughal 
B)Ahom And Nagas 
C)Naga And Mughal

Ans: A)Ahom And Mughal.

45)What Was The Result Of Ltakhuli Battle?
A)Ahom Was The Winner 
B)Ahom Was Defeated 
C)None

Ans: Ahom Pushed Back Mughal And Won.

46)Who Wrote Kirtan Ghosha?
A)Madhavdeva 
B)Madhab Kandali 
C) Sanakrdeva
Ans: C)Sankardev

47)Who Wrote Nam Ghosha?
A)Madhavdeva 
B)Madhab Kandali 
C) Sanakrdeva

Ans:A) Madhavdev

48)Who Wrote Ankia Naat?
A)Madhavdeva 
B)Madhab Kandali 
C) Sanakrdeva

Ans: C)Sankardev.

49)What Was The Name Of Sankardev's School Teacher?
A)Madhavdeva 
B)Mahendra Kandali 
C) Sanakrdeva

Ans: B)Mahendra Kandali.

50) What Was The Name Of The Only Novel Of Lakshminath Bezbarua?
A)Padum Kuwori 
B)Padum Pukhuri 
C)Bhanumati

Ans: A) Padum Kuwori.

51)Who Was Maniram Dewan?

Ans: First Assmese To Establish Tea Garden In Assam.

52)Who Was Kanaklata Barua?

Ans: Freedom Fighter In Quit India Movement In 1942.Also Known As Birbala.

53) Who Was Known As Mula Gabhoru?

Ans: Tai Ahom Women Warrior Who Fought Against Muslim Invaders Who Killed Her Husband.

54 Who Was The First Graduate Of Assam ?
A)Anandaram Baruah 
B)Anandaram Medhi 
C)Bishnuram Medhi

Ans: A)Anandaram Baruah.

55) Who Was The First Women Graduate Of Assam?
A)Sudhalata Baruah And Sukhlata Baruah B)Susmita Baruah And Bishmitsa Baruah

Ans: A)Sudhalata Baruah And Sukhalata Baruah.

56) Who Was The First Women Pilot Of Assam?
A)Dhira Baruah 
B)Dhira Chaliha Hazarika 
C)Dhira Kalita

Ans: B)Dhira Chaliha Hazarika.

57)Who Is The First Woman Athlete Of Assam?
A)Hima Das 
B)Hima Sarma 
C)Hima Kalita

Ans: Hima Das.

58) Which North-east Golf Course Is The Best Golf Course In India?
A)Shillong 
B)Meghalaya 
C)Sikkim

Ans: Shillong Golf Course.

59) Which Is The Biggest Lake Of Nagaland?
A)Shiilong Lake 
B)Shilloi Lake 
C)None

Ans: B)Shiloi Lake.

60) The British Capital Shifted From Shillong To Cherapunjee In?
A)1872 
B)1874 
C)1876

Ans: C)1876..

61) Meghalaya Is Popularly Known As?
A)Scotland Of West 
B)Scotland Of East 
C)Scotland Of North

Ans:B Scotland Of The East.

62)Name The Scholar Who Gave The Name Meghalaya To The State?
A)Dr Suniti Kumar 
B)Dr Suniti Ghosh 
C)Dr Suniti Sarma

Ans: A)Dr.Suniti Kumar.

63)In 1969,The Autonoumous State Of Megahlaya Was Inaugurated By?
A)Jawaharlal Nehru 
B)Smt Indira Gandhi 
D)Mahatma Gandhi

Ans: B)Smt Indira Gandhi.

64)Tawang Is Also Known As?
A)Monyul 
B)Monyur 
C)Monyouth

Ans:A) Monyul.

65) In Which Year Mamoni Raisom Goswami Received Gyanpith Award?
A)2000 
B)2001 
C)2002

Ans: A)2000.

66)Who Was The Writer Of The Famous Book Ananya Prantor?
A)Medini Choudhury 
B)Medini Sarma 
C)Medini Patowary

Ans:A) Medini Choudhury

67)Who Is The Editor Of The Magazine Prantik?
A)Dr Bhavendranath Saikia 
B)Lakshminath Bezbarua 
C)Hem Baruah

Ans:A)Dr. Bhavendranath Saikia.

68)In Which Year Dr Birendra Kumar Bhattachrya Received Gyanpith Award?
A)1976
B)1977 
C)1979

Ans:C) 1979.

69)For Which Book Dr Birendra Kumar Bhattachrya Received Gyanpith Award?
A)Mritunjoy 
B)Ahir Voirob 
C)Janannya Prantor

Ans: A)For The Novel Mrityunjoy.

70)What Was The First Assamese Featured Film?
A)Joymoti 
B)Vaiti 
C)Chameli Memsahab

Ans:A)Joymoti.

71)Who Was The Director And Producer Of Joymoti?
A)Jyoti Prasad Baruah 
B)Jyoti Prasad Agarwala 
C}None

Ans: B)Jyoti Prasad Agarwala.

72) Which Assamese Film Became The First Film To Win National Film Award In 1988?
A)Nila Soriye Baodhan Khai 
B)Halodhia Soraiye Baodhan Khai

Ans: B)Halodhia Soraiye Baodhan Khai.

73)Which Was The First Assamese Film To Screeened In Indian Panorama?
A)Sandhya Sur 
B)Sandhya Rag 
C)Asta Rag

Ans: Sandhya Raag.

74 Which Assamese Short Film Won Swarna Kamal Award In 65Th National Film
Awards For 2017?
A)Village Rockstars 
B) Rising Sun 
C)The Red Girl

Ans:A) Village Rockastars.

75) Which Was The First Assamese Film To Won Swarna Kamal Award?

Ans: Halodhia Soraiye Baodhan Khai.

76)Who Is The Director Of Halodhia Soraiye Baodhan Khai?

Ans: Jahnu Baruah.

77)Which Assamese Film Has Been Nominated For Oscar 2018?

Ans: Village Rockstars.

78) Which Was The First Colored Film In Assamese ?
A)Bhaity 
B)Joymoti 
C)Anurag

Ans:A) Bhaity.

79 When Was Bhaity Released?
A)1971 
B)1972 
C)1973

Ans: B)1972.

80)When Did Mahatma Gandhi Visited Assam First Time?
A)1920 
B)1921 
C)1931

Ans: B)1921.

81)During Which Movement Gandhi Visited Assam?
A)Non-cooperation Movement 
B)Quit India Movement 
C)Dandi March.

Ans:A) Non-cooperation Movement.

82)When Did Gandhi Visited Assam For The Second Time?
A)1924 
B)1925 
C)1926

Ans: C)1926.

83) Who Was The First Chief Minister Of Assam?
A)Gopinath Bordoloi 
B)Bishnuram Medhi 
C)Anandaram Baruah

Ans:A) Lokpriya Gopinath Bordoloi.

84) Who Was The First Governer Of Independent Assam?
A)Hydari 
B)Sangma 
C)Mukhi

Ans:A)Mohammad Saleh Akbar Hydari.

85) Who Was The First Governer Of British Occupied Assam?
A)Nicholas 
B)Campell 
C)Wellesley

Ans:A)Sir Nicholas Dodd Beatson Bell.

86) Rani Gaidula ,A Famous Character Of Indian Movement Belonged To Which Tribe
A)The Mishing Tribe 
B)The Naga Tribe 
C)The Kachari Tribe

Ans:B) The Naga Tribe.

87)Mula Gabharu Died Fighting Against?
A)Turbak 
B)Mir Jafar 
C)Mir Qasim

Ans:A) Turbak.

88)The Ahoms Entered Trough?
A)Patkai Pass 
B)Zozila Pass 
C)Natula Pass

Ans:A) Patkai Pass.

89) According To Ahom Legends Khun-lung And Khun-lai Were The Grandson Of?
A)Leng Don 
B)Beng Don 
C)Keng Don

Ans:A) Leng Don.

90)The First Capital Of Ahom Were?
A)Gauripur 
B)Charaideo 
C)Rangpur

Ans: Charaideo.

91)The Koch Coins Were?

Ans: Narayani.

92) The Ancient Name Of Cachar Was?
A)Hidimapur 
B)Hidima 
C)Kochar

Ans: B)Hidima.

93)The Sinagiri Ghar Celebration Wasfirst Held By?
A)Gadapani 
B)Sukapha 
C)Rudra Singha

Ans: A)Gadapani.

94)Who Wrote Tungkhungia Buronji?
A)Srinath Barbaruah 
B)Srinath Bora 
C)Laksminath Bezbarua

Ans:A)Srinath Barbarua.

95)In Which Place First Battle Between Ahom And Mughal Was Fought?
A)Guwahati 
B)Sivasagar 
C) Dhuburi

Ans: Bharali.

96)Who Was The First Assamese To Fight Against British?
A)Gomdhar Kunwar 
B)Piyali Phukan 
C)Lachit

Ans: A)Gomdhar Kunwo

97)Ghuyasuddin Awliya Was Associated With?
A)Tajmahal 
B)Poa Mecca 
C)Kamakhaya Temple

Ans: Poa Mecca Of Hazo.

98)Sadiyakhua Gohain Was Created During The Reign Of ?
A)Suhungmung 
B)Sukrenmung 
C)Sulengmung

Ans: A)Swargadeo Suhungmung.

99) Piyali Phukan Was Hanged In The Year?
A)1824 
B)1830 
C)1836

Ans: 1830,July 26.

100)The Shape Of The Ahom Coins Were?
A)Hexagone 
B)Octagone 
C)Nonagone

Ans: B)Octagonal.




Tag:-
#Assamese_Gk_2020,
#Gk_Of_Assam _Culture,
#Assam_Gk_for_Apsc,
#Assam_Gk_2020,
#Assam_Quiz_2020

Post a Comment

0 Comments