50 MCQ - ASSAM GEOGRAPHY GK- Assam Geography MCQs For APSC LIke Exams-



Assam Geography MCQ Quiz -
50 MCQ On Assam Geography For APSC CCE,
Forest Service & Other Competitive



Assam Geography MCQ Quiz





1)How much PERCENTAGE of land of Assam has been occupied by forests?
a)34.21
b)20.6
c)22.4
d)17.2
Ans:A
26,832 sq km
2)_is the oldest refinery of India .
a)Noonmati
b)Numaligarh
c)Digboi
d)Barauni
Ans:C
3)Highest populated district of ASsam at present?
a)Barpeta
b)Tinsukia
c)Nagaon
d)Morigaon
Ans:C
4)Lowest population density district of Assam?
a)Dima Hasao
b)Karbi Anglong
c)Hailakandi
d)Chirang
Ans:A
5)Assam Tea Company was established in
a)1838
b)1839
c)1899
d)1900
Ans: B
6) Total area of Kaziranga National park?
a)500 Km2
b)430 Km2
c)799.66 Km2
d)468.55 Km2
Ans:B

7)There is a coal mine in
a)Rongring
b)Khulapani
c)ChechaPani
d)Ledo
Ans:D
8) Kaziranga was declared as a National Park in
a)1975
b)1974
c)1950
d)1972
Ans:B

9)Which of the following is associated with Bordoichila in Assam?
a)Pre-monsoon season
b)Monsoon season
c)Retreating monsoon season
dWinter season
Ans:A
10)The GAI,a tributary to Brahmaputra is situated between?
a)Dibang and Dihang
b)Dihang and Subansiri
c)Subansiri and Bharali
d)Bharali and Bornodi
Ans:B.
It emerges from Sissi river flows through Dhemaji district.
Dihang is the name of Brahmaputra river before it enters into Assam.


11)The length of The Brahmaputra river is
a)1000 Km
b)2000 Km
c)2300 Km
d)850 Km
Ans:A
12 The width of The Brahmaputra river is
a)50 to 100 km
b)80 to 100 km
c)100 to 200 km
d)200 to 300 km
Ans:B


13 When was Petroleum discovered in Assam?
a)1889
b)1890
c)1980
d)1919
Ans:A
14)The major oil reserves in Assam are in
a)Upper
bLower
c)Middle
d)None of these
Ans:A

15)The major reserves of limestones are in which districts
a)Nagaon and Moarigaon
b)Dima Hasao and Karbi Anglong
c)Hojai and Barpeta
d)Kokrajhar and Golaghat
Ans:B
16)The tropical rain forests in Assam is
a)Dehing Patkai rainforest
b)Buriburi rainforest
c)Bogibeel rainforest
d)None of these
Ans:A

17) In which year a earthquake sank the bank of the Barak by 15 ft
a)1869
b)1899
c)1850
d)1950
Ans:A
1897-8.3
1950--8.6
18)Which of the following is not connected by border of Assam?
a)Bhutan
b)Arunachal Pradesh
c)Nagaland
d)Sikkim
Ans:D

19)Headquarter of Baksa District
a)Mushalpur
b)Goreswar
c)Barpeta road
d)Tamulpur
Ans:A
20)Areawise largest district in Assam
a )Karbi Anglong
bJSonitpur
c)Nagaon
d)Kokrajhar
Ans:A
Area-7399 sq km


21)The district that does not comes under the jurisdiction of BTC?
a)Kokrajhar
b)Bongaigaon
c)Udalguri
d)Chirang
Ans:B
BTC- Kokrajhar,Chirang, Baksa, Udalguri
22)Which district of Assam does not have any international boundary?
a)Kokrajhar
b)Baksa
c)Cachar
d)Dhemaji
Ans:D


23)Which of the following district of Assam does not have international boundary
with Bangladesh?
a)Cachar
b)Hailakandi
c)Karimganj
d)Dhuburi
Ans:B
24)Which Lok Sabha Constituency of Assam is reserved for SCc?
a)Mangaldoi
bTezpur
c)Karimganj
d)Silchar
Ans:C


25)Which schedule of constitution deals with administration of Tribal areas in
Assam?
a)5Th
b)6th
c)11TH
d)None
Ans:B
26)Total administrative districts of Assam is
a)23
b)27
c)32
d)33
Ans:D

27)Total number of seats in the Legislative council of Assam is
a) 126
b)128
c)80
d)90
Ans:A
28)Which state is not situated to the east of Asam?
a)Manipur
b)Nagaland
c)Mizoram
d)Arunachal Pradesh
Ans:C


29) Areawise rank of ASSAM among the north-eastern states
a)First
b)Second
c)Third
d)Fourth
Ans: B
Largest-Arunachal Pradesh-83,743 Sq km
30)Which state share longest boundary with Assam?
a)Mizoram
b)Nagaland
c)Meghalaya
d)Arunachal Pradesh
Ans:C
884.9 km

31)Which state share shortest boundary with Assam?
a)Mizoram
b)Manipur
c)Nagaland
d)Tripura
Ans:D
32 In which year the capital of Assam is shifted from Shillong to Dispur?
a)1970
b)1971
c)1972
d)1973
Ans:D
46.3 Km


33)In which year Assamese was adopted as the official language of Assam?
a)1947
b)1960
c)1971
d)1985
Ans:B
34)Areawise rank of Assam among the Indian states
a)13
b)15
c)17
d)20
Ans:C


35)Lowest literacy rate in which district
a)Dhuburi
b)Dima Hasao
c)Karbi Anglong
d)Hailakandi
Ans:A
2011 Census--58.34%
36)Highest literacy rate in which district
a )kamrup M
b)Barpeta
c)Nagaon
d)Nalbari
Ans:A
2011 Census--88.66%



3/)HIghest sex ratio
a)Baksa
b)Jorhat
c)Karbi Anglong
d)Nagdon
Ans:A
2011 Census-974/1000
38)Population wise rank of Assam among other states
a)10
b)15
c)24
d)26
Ans:B
TOTAL POPULATION---31 million
Lowest-Dima Hasao ,932/1000


39 Sex ratiowise rank of Assam among the states
a)10
b)21
c)24
d)26
Ans:B
2011 Census-954/1000
40)The population percentage living in urban areas in Assam according to 2011
census
a)12
b)14
c)16
d)20
Ans:14


41)According to 2011 census density of population in Assam is
a)397
b)340
c)368
d)382
Ans:A
42) The headstream of Brahmaputra river is
a Lohit
b)Dihang
c)Dibang
d)All of these
Ans:D



43)The origin of Barak river lies in
a)Karbi Plateau
b)Barail Range
c)Jaintia Hills
d)Lushai Hills
Ans:B
44)Highest range in Assam
a)Barail
b)Karbi
c)Jaintia
d)Patkai
Ans: A
District---Dima Hasao
Highest Peak in Borail range-The Thumjang
2nd highest Peak---The Hempeupet


45)Westernmost tributary of Brahmaputra
a )Dibru
b)Manas
c) Sankosh
dPagladia
Ans:C
It flows through Kokrajhar and Dhuburi district

46)Which of the following is nit a principal tributary of Brahmaputra?
a Subansiri
b)Dhansiri
c)Sonai
d)Manas
Ans:C
They are-Subansiri,Dhansiri,Jia Bharali, Puthimari, Pagladia,The Manas.



47)North Bank tributary of Assam
a) Dikrong
b)Dibru
c)Disang
d)Dikhou
Ans:A
District-Lakhimpur
48)Which river is Known as Kameng in Arunachal Pradesh?
a)Jia Bharali
blia Dhal
cSubansiri
d)Ranganodi
Ans:A
It passes through Nameri national park ,Sonitpur District
Famous for-River rafting, Golden Mehseer fish(Sil Gharia)


49)The Predominant tree in the forest of Assam
a)Mango
bJSal
c)Hollongs
d)Teak
Ans:B


50)Tropical wet evergreen forests are found in
a)Kaziranga
b)Nameri
c)Pobitora
d)Dihing patkai
Ans:D






assam geography pdf ,   assam geography gk pdfassam geography mcq,
assam history mcq,
assam geography for apsc,

geography of india with special emphasis on assam,
|assam gk,

Post a Comment

0 Comments