INDIAN HISTORY -100 GK Questions & Answers on Indian History



Indian History - General Knowledge Questions and Answers


100 GK Questions & Answers on Indian History



1) First Portugese governer in India
a) Francisco Almeida b)Vasco-Da-Gama c)Alfenso d Albuquerque d)Neno-da-Cunha
Ans:A
2) To reform the recruitment of Indian Civil Services,the Macaulay Committee was formed in the year
a)1850 b)1852 c)1854 d)1857
Ans: C

3) The Indian University Act was passed in
a)1904 b)1907 c)1912 d)1915
Ans: A
4) The source of the phrase Satyameva Jayate a)Rigveda
b) Tattiriya Aranyak c)Prashna Upanishad
d)Mundaka Upanishad Ans:D

3) The Mughal ruler appointed twice to the throne
a) Jahangir b)Humayun c)Akbar d)Shahjahan Ans:B
4) The party formed by Subhas Chandra Bose after leaving Congress Party in 1939?
a) Forward bloc
b) Swaraj Party
c) Congress Socialist Party d)Bengal
Ans: A

5) Subsidiary Alliance System was formulated by
a) Lord Dalhousie
b) Lord Curzon
c) Lord Wellesley
d) Thomas Munro Ans:C
6) Permanent land revenue system was introduced by a)Lord Cornwallis
b) Lord Bentinck
c) Lord Lytton
d) Lord Ripon Ans:A

7) All India Kisan Sabha was established in
a)1930 b)1933 c)1936 d)1940
Ans: C
8) Dyrarchy was introduced in India by the Act of a)1909
b)1919 c)1923 d)1931
Ans:B

9) Who put forwarded the idea that BRITAIN WAS DRAINING AND BLEEDING INDIA?
a) G V Joshi
b) M G Ranade
c) G K Gokhale
d) Dadabhai Naoroji Ans:D
10) Vernacular Press Act 1878 was passed in a)Lord Lytton
b) Lord Ripon
c) Lord Dufferin
d) Lord Minto Ans: A

11) All India Trade Union was formed in the year
a)1919 b)1920 c)1921 d)1923
Ans: B
12) For the first time double dome was introduced in which buildings a)Humayun’s tomb
b)Itimaduddaula’s tomb c)Taj Mahal
d)Moti Mahal Ans: A

13) First foreign travelers who visited the Vijaynagar Empire
a) Dominigo Paes
b) Durate Barbosa
c) Abdur Razzaq
d) Nicolo Conti Ans: D
14) The Mansabdari system was introduced by a)Babur
b)Huamyun c)Akbar d)Shah Jahan Ans: C

15) Fahein visited India during the reign of
a)Samudragupta b)Chandragupta ii c)Skandagupta d)Chandragupta I Ans: B
16) The Buddha preached his first sermon at
a)Sanchi b)Sarnath c)Kapilabastu d)Bodh gaya Ans:B

17) The first Buddhist Council was held at
a) Rajgriha b)Vaishali c)Pataliputra d)Kashmir Ans:A
18) According to Megasthenes ,number of caste in India was
a)5
b)6
c)7
d)8 Ans:C

19) The Indus Valley civilization was first discovered in the year
a)1910 b)1916 c)1921 d)1935
Ans: C
20) The first Jain Council was held at a)Vaishali
b) Vallabhi c)Pataliputra d)Manali Ans:C

21) The main feature of the Dravidian style of Temple Architecture is
a)Sikhara b)Vimana c)Gopuram d)Mandapam Ans: B
22) Which king was also known by the name Amitraghata?
a)Bimbisara b)Bindusara c)Chandragupta Maurya d)Ashoka
Ans:B

23) Indian Universities act was passed by
a)Lytton b)Ripon c)Mayo d)Curzon Ans: D
24) Which of the following was not a feature of Indus Valley Civilization?
a) Town Planning
b) Use of Iron
c) Use of Bronze
d) Drainage System Ans: B

25) Father of Indian Archaelogy
a) Sir Marshall
b) Dayaram Sahani c)S.R.Rao
d)Sir Alexander Cunninghum Ans:D
26) First scholar to decipher the Ashokan inscriptions a)James Prinsep
b) R.K .Mukherji
c) Sir Alexander Cunninghum d)R.S.Sarma
Ans: A

27) Which of the following Buddhist Councils was presided over by Vasumitra?
a) First Buddhist Council,Rajgir
b) Second Buddhist Council,Vaisali
c) Third Buddhist Council,Pataliputra
d) Fourth Buddhist Council,Kundalvana Ans:D
28) The Sangam literary works were compiled in a)North India
b)North-East India c)South India d)Takshashila Ans:C

29) Who assumed the power after the death of Chandragupta Maurya?
a)Bindusara b)Bimbisara c)Ashoka d)Kharavela Ans:A
30) Who among the following kings was known as DEVANAM PIYA PIYADASI?
a)Chandragupta Maurya b)Samudra Gupta c)Ashoka d)Harshavarshana
Ans:C

31) Caraka Samhita was a work on
a) Medicine b)Religion c)Astrology d)Law
Ans: A
32) Who among the following was an ally of Harshavardhana? a)Sasanka
b) Dharmapala c)Fa-hien
d)Kumar Bhaskarvarman Ans: D

33) 23rd Tirthankar of Jainism a)Rishabha
b)Parsvanath c)Mahavira d)Siddhartha Ans:B
34) Charak was a native of
a)Kashmir b)Rajasthan c)Tamil Nadu d)Punjab Ans: A

35) Who was Mihirakula
a) A Chinese pilgrim
b) An Indo-Greek ruler
c) A Saka ruler
d) A huna invader Ans:D
36) The caves of Ajanta are famous for a)Sculpture
b)Paintings c)Temples d)Terra-Cotta Ans:B

37) Who has been described as the destroyer of the Sakas,the Yavanas and the Pallavas?
a)Simuka b)Skanda Gupta c)Satakarni
d)Gautamiputra Satakarni Ans:D
38) Which Chola king assumed the title GANGAIKONDA and built the new capital Gangaikonda-Cholapuram?
a)Rajaraja b)Rajaraja ii c)Kulottunga ii d)Rajendra I Ans:D

39) Dantidurga was the founder of which dynasty
a)Cholas b)Rashtrakutas c)Chalukyas d)Pallavas Ans:B
40) The Arthasastra of Kautilya is a
a) Biography of Kautilya
b) Book on the principles of government c)Biography of Chandargupta Maurya d)Book of poem
Ans: B

41) The Saka era began from
a) 78 B.C
b) 100 A.D
c) 712 A.D
d) 78 A.D Ans: D
42) The style of architecture that was prevalent under Chola dynasty was a)Nagara Style
b) Dravida Style
c) Gopuram Style
d) Solanki Style Ans: B

43) Founder of the Pala dynasty of Bengal
a)Dharmapala b)Mahipala c)Gopala d)Devapala Ans: C
44) Tamralipti was
a) An Island
b) A Temple
c) An Indian port
d) A river Ans:C

45) The greatest Chalukya ruler who was contemporary of Harsha was
a)Pulakesin II b)Govinda II
c) Krishna II
d) Kakka II Ans: A
46) Timur invasion took place in the year a)1398 AD
b) 1598 AD
c) 1739 AD
d) 1761 AD
Ans: A

47) The market control policy during the Sultunate rule of India was introduced by
a) Illtutmish
b) Firoz Shah Tughluq c)Ala-ud-Din-Khilji d)Ibrahim Lodi
Ans: C
48) The iqta system means a)Crown Lands
b) The Grant or revenue from a territory
c) State’s share of 1/5th of the spoils of war
d) Law of primogeniture Ans:B

49) The founder of the Gupta dynasty
a)Ghatotkacha b)Chandragupta I c)Samudragupta d)Sri Gupta Ans:D
50) Official language of Sultunate
a)Urdu b)Arabic c)Hindi d)Persian Ans:D

51) The Muslim general who campaigned deep into South India going as far as kanyakumari is
a)Ala-ud-din Khilji b)Malik Kafur
c) Muhammad Ibn-kasim
d) Jauna Khan Ans:B 52)Dohas are
a) The religious teachings of Sufis
b) The muslim devotees who emphasized personal devotion of man to god through love
c) A group of merchants
d) Couplets which Kabir composed and by which he taught his followers Ans:D

53) The word Sikh means
a)Single b)Devotee c)Disciple d)Fighter Ans:D
54) When did Arabs invade Sindh?
a) 710 AD
b) 712 AD
c) 714 AD
d) 716 AD
Ans:B

55) Mehr-un-Nisa is popularly known as
a)Nur Jahan b)Mumtaz c)Hamida Banu
d)Gulbadadn begum Ans:A
56) Which Greek General was an ally of Chandragupta Maurya? a)Seleucus I Nicator
b)Alexander IV c)Antiochus I Soter d)Hector
Ans:A

57) The mother of Shivaji
a)Putali Bai b)Ramabai c)Jija Bai
d)Meera Bai Ans:C
58) The original name of Sher Shah was a)Farid
b)Salim c)Karim d)Abdul Ans:A

59) Nadir Shah who invaded India in 1739 ,came from
a)Persia b)Afganistan c)Iraq d)Central Asia Ans:D
60) The East India Company acquired the Dewan of Bengal,Bihar and Orissa by
a) The Treaty of Sagauli,1816
b) The treaty of Allahabad,1765
c) The Treaty of Seringapatnam,1792
d) The Treaty of Bassein,1802 Ans: B

61) The book POVERTY AND UN-BRITISH rule in India was written by
a)M.N.Roy b)C.Gopalachari c)Dadabhai Naoroji
d)Gopal Krishna Gokhale Ans:C
62) Which Act was created in British India by the Supreme Court? a)Regulating Act ,1773
b) Pitt’s India Act,1784
c) Charter Act,1813
d) Charter Act,1833 Ans:A

63) The most importatnt French Settlement in Bengal was
a)Hugli b)Chinsura c)Kasimbazar d)Chandernagar Ans:D
64) Who abolished the dual government in Bengal ?
a) Sir John Shore
b) Warren Hastings
c) Lord Hastings
d) Lord Cornwallis Ans:B

65) Who is known as Frontier gandhi?
a)M.K.Gandhi b)Firoz Gandhi
c) Md. Ali Jinah
d) Khan Abdul Gaffar Khan Ans:D
66) The first INC consisted of a)72 delegates
b) 76 delegates
c) 89 delegates
d) 90 delegates Ans: A

67) The Widow Remarriage Act was passed in
a)1856 b)1756 c)1865 d)1872
Ans:A
68) Who started Aligarh movement? a)Aga Khan
b) Salimulla Khan
c) Sir Syed Ahmed Khan
d) Khan Abdul Gaffar Khan Ans: C

69) The period from 1813 to 1858 is known as
a) The Policy of ring fence
b) The Policy of subordinate union
c) The Policy of equal federation
d) The Policy of Subordinate isolation Ans: D
70) Who repealed the Vernacular Press Act? a)Lord Lytton
b) Lord Curzon
c) Lord Canning
d) Lord Ripon Ans:D

71) First Indian to join the Civil Service in 1863
a) Surendra Nath Banerjee
b) Romesh Chandra Dutta c)Satyendranath Tagore d)Biharilal Gupta
Ans: C
72) Jawaharlal Nehru become the president of INC in a)1917
b)1923 c)1925 d)1929
Ans:D

73) First jute Mill was established in
a)1854 b)1855 c)1856 d)1888
Ans: B
74) President of the Swaraj Party a)Motilal Nehru
b)Vallabhhai Patel c)Madan Mohan Malviya d)C.R.Das
Ans: D

75) Quit India Resolution was adopted on
a) 8th Aug,1942
b) 9th Aug,1942
c) 24th Oct,1945
d) 15th Aug,1946 Ans: A
76) King Ashoka died in the year a)291 BC
b) 272 BC
c) 232 BC
d) 206 BC
Ans: C

77) The Simon Commission visited India in the year
a)1926 b)1927 c)1929 d)1930
Ans: B
78) The Inquilab Zindabad slogan was given by a)Chandra Sekhar Azad
b) Subhash Chandra Bose
c) Bhagat Singh d)Iqbal
Ans:D

79) Who wrote the book HIND SWARAJ?
a) Bal Gangadhar Tilak
b) Vinoba Bhave
c) Chandra Sekhar Azad
d) M.K Gandhi Ans:D
80) Who said ,”India is not one but two nations”? a)Md. Iqbal
b) Md. Ali Jinnah
c) Syed Ahmed Khan
d) Maulana Abul Kalam Ans: A

81) The Poona Pact aimed at
a)Indu-muslim unity b)Representation of lower castes c)Privileges of princess
d)Review of the working of diarchy Ans: B
82) The Quit India Movement begin a)Nagpur
b)Delhi c)Calcutta d)Bombay Ans:D

83) The East India Company was established on 31st Dec,1600 as per the Royal Charter issued by
a) Queen Victoria
b) Henry VII
c) Queen Elizabeth I
d) British Parliament Ans: C
84) By which Act,was the governance of India passed to the British Crown a)Rowlatt Act,1919
b) Dominion Land Act,1872
c) Govt of India Act,1858
d) Official Secrets Act,1923 Ans: C

85) The viceroy of India at the time of Jallianwala Bagh massacre
a) Lord Irwin
b) Lord Chelmsford
c) Lord Hardinge
d) Lord Curzon Ans: B
86) In which of the following Vande Mataram was adopted as a slogan for agitation a)Quit India Movement
b)Non-Cooperation Movement ,1922 c)Partition of Bengal,1905
d)Revolt of 1857 Ans: C

87) Who was called GRAND OLD LADY OF INDIAN NATIONALISM?
a)Sarojini Naidu b)Dr.Muthulakshmi Reddy c)Kasturba Gandhi
d)Dr.Annie Besant Ans:D
88) In 1857 Revolt ,Rani Lakshmi bai of Jhansi was defeated by a)General Ansem
b) General Neil
c) General Wilson
d) General Hugh Rose Ans: D

89) The Bordoli Satyragraha of 1928 was lead by
a)Vallabbhai Patel b)B.R.Ambedkar c)Jawaharlal Nehru d)Moraji Desai Ans:A
90) The Servants of India Society was established by
a) Motilal Nehru
b) Bal Gangadhar Tilak
c) Gopal krishna Gokhale
d) Bipin Chandra Pal Ans:C

91) Founder of Rashtrakuta
a) Krishna I
b) Dhruva Dharavarsha c)Amonghavarsha d)Dantidurga
Ans: D
92) Which king is also known as Andhra Bhoj? a)Raja Raja Chola I
b)Bukka Raya I c)Krishnadevaraya d)Rajendra Chola I Ans:C

93) Who wrote the book INDIKA?
a)Megasthenes b)Faxian
c)Ibn Batuta d)Hsuan-tsang Ans: A
94) Megasthenes visited India during the period of a)Guptas
b)Mughals c)Cholas d)Mauryan Ans:D

95) Which British Scholar translated the manusmriti?
a) Thomas Colebrooke
b) Charles Wilkins
c) William Jones
d) Charles Lamb Ans: C
96) Rani Padmini was a queen of which Rajput kingdom a)Chittor
b)Mewar c)Udaipur d)Jaipur Ans: A

97) The Council of ministers was known by
a)Navaratna b)Ashta Pradhan c)Mantries d)Vidushak
Ans: B
98) The Buland Darwaza was built by a)Babur
b)Akbar c)Jahangir d)Shah Jahan Ans:B

99) The dual system of govt was implemented by which British Governer
a) Robert Clive
b) Warren Hastings
c) Lord Dalhouise
d) Lord William Bentinck Ans: A
100) Which Gupta King assumed the title VIKRAMADITYA? a)Ramagupta
b)Samudragupta c)Chandragupta ii d)Chandragupta I
Ans: C




History GK,
Modern Indian History Questions and answer,
Indian History Questions and Answers,
Quiz on Indian History from 1857 to 1947,
Indian Ancient History Quiz,
Indian History for Competitive Exams,
Ancient Indian History Objective Questions and Answers,
Indian History GK ,


Post a Comment

0 Comments