100 Indian History GK-Indian History Quiz-History General Knowledge Questions and Answers

You will get 100 questions and answers from the Indian History in the post,gk questions,Indian history quiz,Indian history questions and answers pdf,Indian history gk in hindi,quiz on Indian history from 1857 to 1947,Indian ancient history quiz,Indian history gk pdf,Indian history questions and answers pdf in Hindi

General Knowledge Questions and Answers on History of India


indian history gk pdf  indian history questions and answers pdf  history general knowledge questions and answers  indian ancient history quiz  quiz on indian history from 1857 to 1947  indian history quiz  modern indian history questions and answers pdf  indian history questions and answers pdf in hindi,indian history questions and answers pdf, modern history questions in hindi, history gk questions in hindi, gk questions for class 8 pdf, quiz on ancient history, modern indian history quiz,


1) Where did British first open their factories in Eastern Part of India?
a)Assam
b)Orissa 

c)Bihar
d)Sikkim 
Ans:B

2) When East India Company came into existence,England was ruled by?
a) Hanovarians 
b)Stuarts 
c)Normans
d)None of these 
Ans:C

3) In Bengal,the headquarters of East India Company were located at
a) Fort St David
b) Fort William
c) Fort St George
d) None of these 
Ans:B

4) Goa was captured by portugese in
a)1479 AD
b) 1575 AD
c) 1510 AD
d) 1600 AD
Ans:C

5) First Governer-general of Bengal was
a) Robert Clive
b) William Bentinck
c)Wellesley 
d)Warren Hastings 
Ans:D

6) First Governer-general of India was?
a) Lord Armherst
b) Lord William Bentinck
c) Sir Charles Metcalfe
d) Robert Clive
Ans:B

7) Sati was declared illegal and punishable by
a) Lord William Bentinck
b) Lord Ripon
c) Lord Canning
d) Lord Dalhousie 
Ans:A

8) The first session of the All India Congress held in Bombay in 1920,was presided over by
a) J.L.Nehru 
b)V.V.Giri
c) Lala Lajpat Rai
d) MM Joshi 
Ans:C

9) Who founded Ferguson College at Pune in 1885?
a)Decan Educational Society
b)Bharatiya Sewak Samaj 
c)Samaj Sewa Sangh 
d)Theosophical Society 
Ans:A

10) First English newspaper in India
a) The Bengal Gazette
b) The Calcutta Gazette
c) The Bengal Journal
d) The Bombay Herald 
Ans:A

 Indian History GK Questions and Answers


11) Who wrote the book BABAUVIVAH?
a) Raja Rammohan Roy
b) Pandit Rambai
c) Ishwar Chandra Vidyasagar
d)Rabindranath Tagore 
Ans:C

12) Who first translated Bhagavad Gita to English?
a)William Jones
b)Charles Wilkins
c)Alexander Cunninghum
d)John Marshall
Ans:B

13) First Census in India was conducted at the time of
a) Lord Mayo
b) Lord Lytton
c) Lord Auckland
d) Sir John Napier 
Ans:A

14) Who was the Viceroy of India when the Rowlatt Act was passed?
a)Lord Irwin
b) Lord Reading
c) Lord Chelmsford
d) Lord Wavell 
Ans:C

15) Who introduce English as official language?
a) Lord William Bentinck
b) Sir Charles Wood
c)Dalhousie
d)Allan Octawain Hume
Ans:B

16) Founder of Indian Association- 
a)Dadabhai Naoroji
b)Bal Gangadhar Tilak 
c)Surendranath Banerjee 
d)AO Hume
Ans:C

17) The first Indian leader to undergo imprisonment was
a)C.Vijaraghavachari 
b)B.G.Tilak
c) Bipin Chandra Pal
d) Dadabahi Naoroji 
Ans:A

18) First Indian to use the word SWARAJYA 
a)Raja Rammohan Rai
b) Mahatma Gandhi
c) Bal Gangadhar Tilak
d) Swami Vivekananda 
Ans:C

19) All India Harijan Sangha was established by Mahatma Gandhi in the year?
a)1935 
b)1932 
c)1920 
d)1927
Ans:B

20) First Satyagraha started by Gandhiji in the place 
a)Delhi
b)Calcutta 
c)Baroda 
d)Champaran 
Ans:D

21) Who first addressed Mahatma Gandhi as the FATHER OF THE NATION?

a) Subhas Chandra Bose
b) Rabindra Nath Tagore 
c)B.G.Tilak
d)J.L.Nehru
 Ans:A

General Knowledge Questions and Answers on History of India


22) Dandi March was began on he date of 
a)12th March,1930
b) 15th March,1928
c) 15th April,1932
d) 30th March,1932 
Ans:A

23) Which farm was established by Gandhiji in Natal,South Africa?
a) Phoenix Farm
b) Tolstoy Farm 
c)Sabarmati Ashram 
d)None of the above
 Ans:A

24) Chief architect of Taj Mahal
a) Mir Abdul karim
b) Ahmad Lahauri
c) Makramat khan
d) Ustad Isa 
Ans:B

25) No. of years required to built the Taj Mahal
a) 22 years
b) 26 years
c) 18 years
d) 12 years 
Ans:A

26) The English Ambassador who get permission from Jahangir to build factory for East India Company
a) Thomas Roe
b) William Hawkins
c) Edward Tairy
d) None of the above 
Ans:A

27) Mangal pandey was a sepoy at
a) 34th Bengal native Industry
b) Madras Light Cavalry
c) 5TH Royal Gurkha Rifle
d) None of the above 
Ans:A

28) First fort constructed by british in India is a)Fort William
b) Fort St George
c) Fort St Angelo
d) Fort St David 
Ans: B

29) The 2nd battle of panipat,1556 fought between a)Babur and Lodi
b) Maratha and Durrani
c) Akbar and Hemu
d) Mughal and British 
Ans:C

30) Biography of AKBAR --- Akbarnama written by 
a)Abul Fazal
b) Shaikh Mubarak
c) Abd- al-Qadie bada’uni
d) Abdul Hamid Lahori 
Ans: A

31) Qutub Minar construction was started by Qutub-ud-Din Aibak in 1192.Who had completed the construction of Qutub Minar?

a) Ghiyas ud din Balban
b) Razia Sultana
c) Anangpal Tomar 
d) Iltutmish
Ans: D

Questions and Answers, Quiz for GK and General Knowledge on Indian History

32) Real name of Birbal 
a)Maheshdas Brahmbhatt 
b)Amarasimha 
c)Ramatanu
d) None of the above 
Ans: A

33) Who is not included in the Navaratna of Akbar?
a)Birbal 
b)Tansen
c) Raja Man Singh
d) Raja Bharmal 
Ans:D

34) Which on is the poem written by Kalidas while other three are Plays written by him itself?
a)Kumarasambhava 
b)Vikramorvasiyam 
c)Abhigyanam Skhunatalam d)Malvikagnimitram
Ans:A

35) Napolean of India
a)Samudragupta 
b)Chandragupta I 
c)Ramagupta 
d)Vikramaditya
 Ans:A

36) Kabir was the disciple of
a)Vallabacharya 
b)Ramanand 
c)Ramanuja
d)None of the above 
Ans:B

37) Which monument was not build by Shah Jahan?
a) Taj Mahal
b) Red Fort
c) Jama Masjid 
d)Fathehpur Sikri 
Ans:D

38) Ruler of Delhi when Babur attacked India a)Sikandar Lodi
b)Babhlul Lodi 
c)Mahmud 
d)Ibrahim Lodi
 Ans:D

39) Gayatri Mantra is written in
a)Rigveda 
b)Yajurveda 
c)Laxmi Puran
d)None of these 
Ans:A

40) At the time of Alexander’s invasion ,which dynasty was ruling in NORTH INDIA? 
a)Maurya
b)Nanda 
c)Kushan 
d)Gupta 
Ans:B

41) Who was not a part of Navaratnas of Vikramaditya
a)Kalidas 
b)Vrahmihira 
c)Charaka 
d)Amarasimha 
Ans:C

42) Use of zero and decimal system was introduced during the period of which dynasty
a)Gupta 
b)Pallav 
c)Mauryan 
d)Kushan 
Ans:A

43) Founder of MADRAS
a) Robert Clive
b) Lord Dalhousie
c) Sir John Child
d) Francis Day 
Ans:D

44) Founder of Indian Boy Scouts 
a)Robert Baden-Powell
b) Ernest T.Seton
c) Dan Beard
d) Robert William 
Ans:A

45) National Song of India Vande Mataram was first published in which novel in 1882
a)Sitaram 
b)Anandamath 
c)Gitanjali 
d)None of these 
Ans:B

46) Who has renamed the famous diamond Symantaka-mani as KUH-e-NUR?
a) Ahmad Shah Durrani
b) Nadir Shah
c) Sulatn Mahmud
d) Timur Shah Durrani 
Ans:B

47) Din-e-illahi was founded by
a)Jahangir 
b)Shah jahan 
c)Auengzeb 
d)Akbar 
Ans:D

48) The other name of Chanakya was
a)Samudra Gupta 
b)Amarimha 
c)Kumar Gupta
d)Vishnu Gupta 
Ans:D

49) Author of Rama Charitamanas
a)Kalidas 
b)Valmiki 
c)Tulsidas 
d)Surdas 
Ans:C

50) Vande matarm was first sung at the session of INC in
a)1886 
b)1892 
c)1896 
d)1930
Ans:C

51) Which battle gave East India Company the right to collect of revenue in India for the first time?
a) Battle of Plassey
b) Battle of BUXAR 
c)Anglo-Maratha War 
d)Anglo-Mysore War 
Ans:B

52) Governer-general of India during Indian Rebellion of 1857
a) LORD Wellesley
b) James Broun-Ramsay
c) Charles Canning
d) Lord Cornwallis 
Ans:C

53) The doctrine of lapse policy had been implemented by
a) Lord Wellesley
b) Lord Ripon
c) Charles Canning
d) Lord Dalhousie 
Ans:D

54) Hindu reform movement of Arya Samaj has been founded by 
a)Raja Ram Mohan Roy
b)Dayananda Saraswati 
c)Swami Virajananda 
d)Debendranath Tagore 
Ans:B

55) The book Geet Govind was written by
a)Banabhatta 
b)Kalidas 
c)Varahmihir 
d)Jayadev 
Ans:D

56) The city of Agra was founded in 1504 by
a)Akbar 
b)Sikandar Lodi
c) Shah Jahan
d) Ibrahim Lodi 
Ans:B

57) During which governer rule Indian Civil Service was introduced
a) Lord Cornwallis
b) Lord Macaulay
c) Lord Curzon
d) Lord Ripon 
Ans:A

58) When the declaration of PURNA SWARAJ made by the INC 
a)1932
b)1918 
c)1921 
d)1930
Ans:D

59) Which viceroy take the decision of partition of Bengal?
a) Lord Curzon
b) Lord Ripon
c) Lord Wellesley
d) Lord Minto 
Ans:A

60) In which year INC was established? 
a)1882
b)1883 
c)1885 
d)1889
Ans:C

61) Founder of INC
a) Dinshaw Wacha
b) Surendra Nath Banerjee
c) Allan Octavian Hume
d) Dadabhai Naoroji 
Ans:C

62) First women president of INC 
a)Sarojini Naidu
b) Annie Besant
c) Nellie Sengupta
d) Kamala Nehru 
Ans: B

63) First round table conference in London was held in the year
a)1928 
b)1929 
c)1930 
d)1931
Ans:C

64) The Indian Councils Act,1909 is also known as 
a)Gandhi-Irwin Pact
b)Montagu-Chelmsford Reforms 
c)Morely-Minto Reforms 
d)None of these
Ans:C

65) First Secretary of State for India
a) Viscount Cranborne
b) Lord Randolph Churchill
c) Lord Ripon
d) Edward Stanley 
Ans:D

66) Last governer –general of Indian under East India Company Rule 
a)Lord Salisbury
b) Lord Canning
c) Lord Ripon
d) Lord Dalhousie 
Ans:B

67) First president of INC
a) Surendra nath Banerjee
b) Dadabhai Naoroji
c) Annie Besant
d) Womesh Chander Bonnerjee 
Ans:D

68) In which year Akbar reign the power of Mughal Empire 
a)1523
b)1556 
c)1520 
d)1495
Ans:B

69) Who wrote the book AIN-I-AKBARI or The Constitution of Akbar?
a) Todar Mal
b) Man Singh 
c)Faizi 
d)Abul Fazal 
Ans:D

70) Who build the famous Shaliamar Bagh of Srinagar?
a)Babur 
b)Akbar 
c)Jahangir 
d)Shah Jahan 
Ans:C

71) Which Mughal Emperor is also known as Alamgir?
a)Babur 
b)Jahangir 
c)Aurangzeb 
d)Humayun 
Ans:C

72) First Mughal emperor to enforce Sharia law in India
a)Akabar 
b)Aurangzeb 
c)Bahdur Shah ii 
d)Huamyun 
Ans:B

73) Famous Moroccan traveler Ibn Batuta visited during the reign of
a) Md Bin Tughlaq
b) Sultan ghiyath-ud-din
c) Sultan Feroze Shah Tughlaq
d) Sultan Md Shah 
Ans: A

74) Delhi’s only lady ruler Razia Sultana belongs to which dynasty 
a)Tughlaq Dynasty
b) Lodi Dynasty
c) Khilji Dyansty
d) Slave Dynasty 
Ans:D

75) Founder of Lodi Dynasty in India
a) IbrahiM Lodi
b) Sikander Lodi
c) Bahlol Lodi
d) None of these 
Ans:C

76) Founder of Slave dynasty in Delhi 
a)Razia Sultana
b)Ghiyasuddin Balbaan 
c)Aram Shah
d)Qutub-ud-din-Aibak 
Ans:D

77) Chinese traveler Hsuan Tsang visited India during the reign of
a)Ashoka 
b)Harsha Vardhan 
c)Kanishka 
d)Changra Gupta I 
Ans:B

78) Founder of Vijaynagara Empire
a) Raja Raja Chola
b) Pulakesh I
c) Harihara I
d) Deva Raya I 
Ans: C

79) Writer of Ratnavali—
a)Vishnu Sarma 
b)Kautilya 
c)Kalidasa 
d)Harsha Vardhan 
Ans: D

80) Writer of Panchatantra—
a)Vishnu Sarma 
b)Charak 
c)Hala
d)Harsha Vardhan 
Ans: A

81) Which king assumed the title of Shiladitya?
a)Changupta I
b)Ashoka 
c)Samudragupta 
d)Harsha vardhan
 Ans:D

82) Which Sikh Guru initiated the SIKH KHALSA in 1699?
a) Guru Nanak
b) Guru Arjun
c) Guru Tegh Bahadur
d) Guru Gobind Singh 
Ans:D

83) Chandragupta Maurya founded the Mauryan Empire after defeating
a) Shunga Dynasty
b) Nanda Dynasty 
c)Shishunga Dynasty 
d)Gupta Dyansty
 Ans:B

84) Famous poet banabhatta was a member in the court of the king
a)Akbar
b)Vikramaditya 
c)Harsha Vardhana 
d)Samudragupta 
Ans:C

85) First Sanskrit grammar book ASHTAADHYAYI was written by
a)Banabhatta 
b)Tulsi Das 
c)Bhaskar 
d)Panini 
Ans:D

86) The poem Meghaduta was written by
a)Tulsidas 
b)Kalidas 
c)Bhavabhuti 
d)Harsha 
Ans:B

87) Kanishka was the emperor of which dynasty
a)Gupta 
b)Satavahana 
c)Sunga 
d)Kushan 
Ans:D

88) Founder of Hindu College in Calcutta which is presently known as Presidency University

a)Ishwar Chandra Vidyasagar 
b)Dwarkanath Tagore
c)Raja Ram Mohan Roy 
d)Debendranath Tagore 
Ans:C

89) Who commissioned the construction of Jama Masjid,Delhi?
a)Akbar 
b)Shah Jahan 
c)Jahangir 
d)Aurangzeb 
Ans: B

90) Bahadur Shah Zaafr was buried in the city of
a)Rangon 
b)Yangon 
c)Delhi 
d)None
 Ans: B

91) First Muslim invader in India
a)Mahmud of Ghazani 
b)Iltutmish
c)Md. Ghori 
d)Md.Bin-Qasim 
Ans: D

92) The Gandhi-Irwin Pact was signed before a)Fisrt Round Table
b) Second Round Table
c) Third Round Table
d) None of these 
Ans:B

93) Fisrt Indian Ruler to use rocket artillery in war was
a) Hyder Ali
b) Tipu Sultan 
c)Aurangzeb 
d)Babur
Ans: A

94) Which Governer –General of India founded the postal Service in India 
a)Robert Clive
b) Lord Dalhousie
c) Robert Clive
d) None of these 
Ans:B

95) Bengal Gazatte newspaper started publishing from
a)1660 
b)1720 
c)1755 
d)1780
Ans: D

96) Who introduced the adhesive stamp of India/Asia in 1852? 
a)Sir Bartle Frere
b) Cahrles james Napier
c) Alfred Milner
d) None of these 
Ans:A

97) Shimla was declared as the summer capital of British India in the year
a)1864 
b)1880 
c)1902 
d)1912
Ans:A

98) Before Shimla,which city was the summer capital of British India 
a)Ooty
b)Kannur 
c)Darjeeling 
d)Murree 
Ans:D

99) The first battle of panipat was fought in the year
a)1520 
b)1523 
c)1526 
d)1528
Ans: C

100)In which year the Battle of Buxar was fought a)1775
b)1764 
c)1739